ΔΟΕΠΕΛ | ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΛΙΑΣ
15501
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15501,mltlngg-el,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Οι βασικές ποικιλίες ελιάς

Ποικιλία ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Οι πράσινες επιτραπέζιες ελιές “Χαλκιδική” προέρχονται από ελαιόδενδρα της ποικιλίας “Χαλκιδική” (Olea Europea sp.) η οποία καλλιεργείται κυρίως στο νοµό Χαλκιδικής, αλλά και στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, ενώ µικρότερος αριθµός ελαιόδενδρων της ποικιλίας καλλιεργούνται και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Πρόκειται για τον γνωστό διεθνώς εµπορικό τύπο “green olives Halkidiki variety” µε το χαρακτηριστικό µεγάλο µέγεθος καρπού, το κυλινδροκωνικό σχήµα µε τη θηλή στο κάτω µέρος του καρπού, το λαµπερό πράσινο – πρασινοκίτρινο χρώµα, τη µεγάλη αναλογία σάρκας προς πυρήνα, τα άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και τον εύκολο αποχωρισµό του πυρήνα από τη σάρκα κατά την εκπυρήνωση.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ποικιλία ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Οι φυσικές µαύρες επιτραπέζιες ελιές της ποικιλίας “Καλαµάτα” (Kalamata olives) προέρχονται από ελαιόδενδρα της ποικιλίας “Καλαµάτα” ή “Καλαµών” ή “Αετονυχολιά”, ή “Χονδρολιά”, ή “Τσιγκέλι”, ή “Αετονύχι” ή “Νυχάτη”, ή “Κορακολιά” (Olea europea var.ceraticarpa) καλλιεργούνται σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Ελλάδας. Σπουδαιότεροι νοµοί παραγωγής είναι κατά σειρά: ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ, ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, κ.α.

Πρόκειται για τον γνωστό διεθνώς εµπορικό τύπο “Kalamata olives” ο οποίος έχει άριστη φήµη τόσο στην ελληνική, όσο και στη παγκόσµια αγορά, εξαιτίας των άριστων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του έτοιµου προς διάθεση προϊόντος και ιδιαίτερα του µελανοϊώδους χρώµατος, της τραγανής σάρκας και της άριστης γεύσης.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ποικιλία ΚΟΝΣΕΡΒΟΛΙΑ

Πρόκειται για την ιστορικότερη ποικιλία της χώρας. Οι φυσικές µαύρες επιτραπέζιες ελιές της ποικιλίας αυτής έγιναν το πρώτο αντικείµενο εµπορίου τον 19ο αιώνα και από τις αρχές του 20ου αιώνα σ΄αυτόν τον εµπορικό τύπο στηρίχθηκε η εξαγωγική προσπάθεια της χώρας (greek black olives). Η ποικιλία “Κονσερβολιά” (Olea europaea media rotunda) καλλιεργείται κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας, στους νοµούς ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ, ΦΩΚΙΔΑΣ, ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, ΑΡΤΑΣ, ΕΥΒΟΙΑΣ. Πρόκειται για την πλέον διαδεδοµένη επιτραπέζια ποικιλία της χώρας, µε τα περισσότερα ελαιόδενδρα.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ