ΔΟΕΠΕΛ | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
15644
page-template-default,page,page-id-15644,mltlngg-el,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΟΕΠΕΛ

 

Σε μια αίθουσα κατάμεστη από εκπροσώπους, τόσο του πρωτογενή, όσο και του δευτερογενή και τριτογενή τομέα του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς, πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου η 5ηΕτήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Διεπαγγλεματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς. Το παρόν στη Συνέλευση έδωσε και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδης, καθώς και εκπρόσωποι του Κέντρου Ποιότητας για την Ελιά.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στη γενική συνέλευση αφορούσαν σε διάφορα ζητήματα του κλάδου των επιτραπέζιων ελιών, ενώ μεγάλη συμμετοχή στη συζήτηση υπήρξε από όλους τους παρευρισκόμενους. Ο Πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ, Δρ. Γεώργιος Ντούτσιας, πήρε το λόγο κάνοντας μια επισκόπηση της ελαιοκομικής περιόδου 2018/ 19, η οποία, παρουσίασε προβλήματα ελλειμματικότητας, με μειωμένη παραγωγή της ποικιλίας «Χαλκιδική», πολύ μικρή έως μηδαμινή παραγωγή πράσινου και μαύρου ελαιόκαρπου της ποικιλίας «Κονσερβολιά» και μεγάλες ποσότητες ελαιόκαρπου αδιάθετο από τους παραγωγούς, για την Ποικιλία «Καλαμάτα».

Για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο (2019/20), σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις της ΔΟΕΠΕΛ), ο πράσινος ελαιόκαρπος που οδηγήθηκε στην επιτραπέζια χρήση ανέρχεται στους 145.000 τόνους (98.000 τόνοι ποικιλία «Χαλκιδική», 47.000 τόνοι «Κονσερβολιά»), ενώ η ηρτημένη εσοδεία για την ποικιλία «Καλαμάτα» εκτιμάται περίπου σε 100.500 τόνους και για την ποικιλία «Κονσερβολιά», μετά την συλλογή του πράσινου καρπού της ποικιλίας, σε 59.000 τόνους αντίστοιχα. Τα προβλήματα ανισορροπίας, μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην ποικιλία «Καλαμάτα» που εκδηλώθηκαν από τον περασμένο Ιούνιο, με πτώση των τιμών παραγωγού, συνεχίζονται και κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο. Και για το θέμα αυτό έγινε έντονη συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων. Η αγορά έχει διαταραχθεί και είναι αναγκαίο και οι παραγωγοί (πωλητές) και οι μεταποιητές (αγοραστές) να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με σύνεση ώστε η αγορά να ισορροπήσει.

Στη συνέχεια, έγινε λόγος για τη δακοκτονία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καταπολέμηση του δάκου τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας τη σημασία της έγκαιρης περάτωσης των διαδικασιών εκτέλεσης του έργου της δακοκτονίας από τις περιφέρειες της χώρας.

Αναφορά έγινε επίσης και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας του κλάδου με τους εργάτες γης οι οποίοι γίνονται μέρα με τη μέρα δυσεύρετοι και αποφεύγουν να πληρωθούν με εργόσημο αναγκάζοντας τον παραγωγό να πληρώνει «μαύρα» για να μαζέψει τη σοδειά του και να αναζητά στη συνέχεια με παρακλήσεις άσχετους τρίτους για να εκδώσει τα απαραίτητα για τη δικαιολόγηση των δαπανών του εργόσημα. Το θέμα αυτό ετέθη και σε συνάντηση που υπήρξε με τον Δ/ντη του Γραφείου του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Δουφεξή. Πρέπει οι αρμόδιοι του Υπουργείου Εργασίας να βρουν λύσεις στο τεράστιο για τον παραγωγό αυτό πρόβλημα ώστε να τον διευκολύνουν. Το θέμα αυτό απασχόλησε έντονα το ενδιαφέρον των συνέδρων.

Παρόμοιο ενδιαφέρον εξέφρασαν οι εκπρόσωποι και για το θέμα των αποζημιώσεων των παραγωγών του νομού Χαλκιδικής για τη ζημιά που υπέστη η ηρτημένη εσοδεία του ελαιόκαρπου της ομώνυμης ποικιλίας τον Ιούλιο του 2019. Ο Πρόεδρος τόνισε πως η ζημιά που προκλήθηκε τη φετινή περίοδο στην παραγωγή θα έχει αντίκτυπο και στη νέα εσοδεία 2020/21, καθώς εάν δεν αποζημιωθούν έγκαιρα οι παραγωγοί υπάρχει κίνδυνος η προσεχής εσοδεία να είναι υποβαθμισμένη ποιοτικά, κυρίως λόγω ανέχειας αυτών να εφαρμόσουν τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες.

Τέλος, όλοι οι εκπρόσωποι ενημερώθηκαν για τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1308/2013 που διέπει τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις (Δ.Ο.), καθώς και τη συμμετοχή της ΔΟΕΠΕΛ μαζί με Δ.Ο. άλλων προϊόντων στη διαμόρφωση κοινών θέσεων για τα κριτήρια αναγνώρισης και λειτουργίας των Δ.Ο. σε εθνικό επίπεδο, οι οποίες και εστάλησαν στο ΥπΑΑΤ προκειμένου να διαμορφωθεί νέα Υ.Α. που να καθορίζει τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται. Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος, επίκειται σχετική Υ.Α., μετά την υποβολή της οποίας η ΔΟΕΠΕΛ θα καταθέσει φάκελο στο ΥπΑΑΤ για την αναγνώρισή της ως Εθνική.

Στο ίδιο θέμα κινήθηκε και η ομιλία του Υπουργού κ. Μ. Βορίδη, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή τους προς τις Δ.Ο. παρακινώντας τες, ωστόσο, για εντατική δουλειά πάνω στη διαμόρφωση στρατηγικής για το εκάστοτε προϊόν, ενώ παρότρυνε τους συνεταιρισμούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας να συντάξουν και να υποβάλλουν επαρκώς μελετημένα και αξιόπιστα σχέδια βιωσιμότητας. Τέλος, έκανε λόγο και για σχέδιο διαμόρφωσης τράπεζας γονιδιωμάτων προκειμένου να γίνεται έλεγχος νοθειών και ελληνοποιήσεων. 

Τέλος οι παρευρισκόμενοι στη Συνέλευση ενημερώθηκαν και για τη Δράση του Κέντρου για την Ποιότητα της Ελιάς στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, μιας πρωτοπόρας, για τον ελληνικό χώρο, κίνησης πάνω στον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς, ενώ έλυσαν απορίες τους σχετικά με την κίνηση αυτή από τον εκπρόσωπο του Κέντρου.

 

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την Γενική Συνέλευση.

Αθήνα, 11 Μαΐου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς

αναλαμβάνει τα ηνία της εξωστρέφειας του ιστορικού ελληνικού

προϊόντος

Στόχος η δυναμική προάσπιση των συμφερόντων ενός από τους πλέον εξωστρεφείς κλάδους του πρωτογενούς τομέα, με το 85% της εγχώριας παράγωγης να εξάγεται σε περισσότερες από 100 χώρες, προσαυξάνοντας το ΑΕΠ κατά €450 εκατ. ετησίως

—————————————————————————————————————————

Ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς, ένας από τους ισχυρότερους κλάδους της εξαγωγικής οικονομίας στην Ελλάδα σήμερα, ενισχύει την εκπροσώπησή του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με τη δημιουργία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς.

Τον ρόλο, τους σκοπούς, τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες του νέου φορέα παρουσίασε σήμερα στους εκπροσώπους του Τύπου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕΠΕΛ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Δρ. Γεώργιο Ντούτσια και συμμετέχοντες τους κ.κ. Κωνσταντίνο Κοντίνο (Γ.Γ. ΔΟΕΠΕΛ), Νέλο Γεωργούδη (Πρόεδρο ΠΕΜΕΤΕ, Αντιπρόεδρο ΔΟΕΠΕΛ), Νίκο Φραγκούλη (Ταμία ΔΟΕΠΕΛ), Κλέαρχο Σαραντίδη (Μέλος ΔΣ) και Θωμά Κουτσουπιά (Μέλος ΔΣ).

Ο εθνικός φορέας με διευρυμένες αρμοδιότητες που εκπροσωπεί αποτελεσματικά τον κλάδο αποτελούσε όραμα ετών για τους απασχολούμενους ελαιοπαραγωγούς και επιχειρήσεις της επιτραπέζιας ελιάς, ενώ η δημιουργία του προβλέπεται να αποτελέσει εφαλτήριο για:

  • Την ισχυροποίηση της θέσης της επιτραπέζιας ελιάς στις διεθνείς αγορές
  • Τον καλύτερο συντονισμό και προάσπιση των συμφερόντων των φορέων και επιχειρήσεων που απασχολούνται σε όλο το φάσμα της παραγωγής, τυποποίησης και εξαγωγής του προϊόντος
  • Την αναβάθμιση της εικόνας της επιτραπέζιας ελιάς στο εξωτερικό και το εσωτερικό

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς:

  • Εξάγει το85% της εγχώριας παραγωγής στις διεθνείς αγορές
  • Αποτελεί την 2η εξαγωγική χώρα παγκοσμίως
  • Αθροίζει περισσότερους από 000 ελαιοπαραγωγούςκαι αντιστοίχως περισσότερες από 100 επιχειρήσεις
  • Έχει τζίρο €450 εκατ.

Στην Οργάνωση που έχει ήδη υποβάλει τον φάκελο αναγνώρισής της ως Εθνική από το ΥπΑΑΤ, την εποπτεύουσα αρχή, συμμετέχουν τόσο ο τομέας της παραγωγής με ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, όσο και η μεταποίηση η οποία συμπεριλαμβάνει τις οργανωμένες μονάδες της επεξεργασίας, μεταποίησης, τυποποίησης, συσκευασίας και εμπορίας του έτοιμου προϊόντος.

Στις βασικές προτεραιότητες της ΔΟΕΠΕΛ εντάσσεται η ανταπόκριση στις διεθνείς προκλήσεις και τον ανταγωνισμό με ενδυνάμωση της θέσης της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς και όχημα τη φυσικότητα, η αξιοποίηση του ελληνικού σήματος, η διασύνδεση με τον τουρισμό και την εστίαση, αλλά και η καλλιέργεια σχέσεων με τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.

Όπως τόνισε σχετικά ο Πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ Δρ. Γιώργος Ντούτσιας: “Δραστηριοποιούμαστε σε έναν κλάδο που κάνει τη χώρα μας υπερήφανη στον κόσμο. Όσοι ασχολούμαστε με την επιτραπέζια ελιά, από τους παραγωγούς μέχρι τους συνεταιρισμούς και τις επιχειρήσεις είχαμε ένα κοινό όραμα: να τοποθετήσουμε το προϊόν μας στη θέση που του αξίζει και να εργαστούμε προς μια κοινή κατεύθυνση: την ισχυροποίηση της θέσης ενός προϊόντος που δικαίως θεωρείται ως ο εθνικός μας θησαυρός”.

————————————————————————————————————————-

Σχετικά με τη ΔΟΕΠΕΛ

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) συστάθηκε στις 05/05/2015, ανταποκρινόμενη στην επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός εξειδικευμένου θεσμικού φορέα για τις επιτραπέζιες ελιές που θα διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και θα συσπειρώσει τους απασχολούμενους στον κλάδο.

Στην Οργάνωση συμμετέχει ο πρωτογενής τομέας με ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς και ο δευτερογενής και τριτογενής τομέας του κλάδου που διαθέτει τις οργανωμένες μονάδες της επεξεργασίας, μεταποίησης, τυποποίησης, συσκευασίας και εμπορίας, κυρίως εξαγωγής, του έτοιμου προϊόντος.

Σκοπός είναι η αποτελεσματική και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση του κλάδου για την προάσπιση των συμφερόντων ενός στρατηγικού για την εθνική οικονομία, εξαγωγικού προϊόντος και την ισχυροποίηση της θέσης του στις διεθνείς αγορές.

H Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ.) αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σύμφωνα με την κοινοτική Νομοθεσία και τις κείμενες διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

Περισσότερες πληροφορίες: T: 210 5222.245, F: 210 5222.243

W: www.doepel.gr, M: info@doepel.gr,