ΔΟΕΠΕΛ | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
15644
page-template-default,page,page-id-15644,mltlngg-el,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΟΕΠΕΛ

 

Σε μια αίθουσα κατάμεστη από εκπροσώπους, τόσο του πρωτογενή, όσο και του δευτερογενή και τριτογενή τομέα του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς, πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου η 5ηΕτήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Διεπαγγλεματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς. Το παρόν στη Συνέλευση έδωσε και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδης, καθώς και εκπρόσωποι του Κέντρου Ποιότητας για την Ελιά.

 

Τα θέματα που συζητήθηκαν στη γενική συνέλευση αφορούσαν σε διάφορα ζητήματα του κλάδου των επιτραπέζιων ελιών, ενώ μεγάλη συμμετοχή στη συζήτηση υπήρξε από όλους τους παρευρισκόμενους. Ο Πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ, Δρ. Γεώργιος Ντούτσιας, πήρε το λόγο κάνοντας μια επισκόπηση της ελαιοκομικής περιόδου 2018/ 19, η οποία, παρουσίασε προβλήματα ελλειμματικότητας, με μειωμένη παραγωγή της ποικιλίας «Χαλκιδική», πολύ μικρή έως μηδαμινή παραγωγή πράσινου και μαύρου ελαιόκαρπου της ποικιλίας «Κονσερβολιά» και μεγάλες ποσότητες ελαιόκαρπου αδιάθετο από τους παραγωγούς, για την Ποικιλία «Καλαμάτα».

 

Για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο (2019/20), σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις της ΔΟΕΠΕΛ), ο πράσινος ελαιόκαρπος που οδηγήθηκε στην επιτραπέζια χρήση ανέρχεται στους 145.000 τόνους (98.000 τόνοι ποικιλία «Χαλκιδική», 47.000 τόνοι «Κονσερβολιά»), ενώ η ηρτημένη εσοδεία για την ποικιλία «Καλαμάτα» εκτιμάται περίπου σε 100.500 τόνους και για την ποικιλία «Κονσερβολιά», μετά την συλλογή του πράσινου καρπού της ποικιλίας, σε 59.000 τόνους αντίστοιχα. Τα προβλήματα ανισορροπίας, μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην ποικιλία «Καλαμάτα» που εκδηλώθηκαν από τον περασμένο Ιούνιο, με πτώση των τιμών παραγωγού, συνεχίζονται και κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο. Και για το θέμα αυτό έγινε έντονη συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων. Η αγορά έχει διαταραχθεί και είναι αναγκαίο και οι παραγωγοί (πωλητές) και οι μεταποιητές (αγοραστές) να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με σύνεση ώστε η αγορά να ισορροπήσει.

 

Στη συνέχεια, έγινε λόγος για τη δακοκτονία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καταπολέμηση του δάκου τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας τη σημασία της έγκαιρης περάτωσης των διαδικασιών εκτέλεσης του έργου της δακοκτονίας από τις περιφέρειες της χώρας.

 

Αναφορά έγινε επίσης και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας του κλάδου με τους εργάτες γης οι οποίοι γίνονται μέρα με τη μέρα δυσεύρετοι και αποφεύγουν να πληρωθούν με εργόσημο αναγκάζοντας τον παραγωγό να πληρώνει «μαύρα» για να μαζέψει τη σοδειά του και να αναζητά στη συνέχεια με παρακλήσεις άσχετους τρίτους για να εκδώσει τα απαραίτητα για τη δικαιολόγηση των δαπανών του εργόσημα. Το θέμα αυτό ετέθη και σε συνάντηση που υπήρξε με τον Δ/ντη του Γραφείου του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Δουφεξή. Πρέπει οι αρμόδιοι του Υπουργείου Εργασίας να βρουν λύσεις στο τεράστιο για τον παραγωγό αυτό πρόβλημα ώστε να τον διευκολύνουν. Το θέμα αυτό απασχόλησε έντονα το ενδιαφέρον των συνέδρων.

Παρόμοιο ενδιαφέρον εξέφρασαν οι εκπρόσωποι και για το θέμα των αποζημιώσεων των παραγωγών του νομού Χαλκιδικής για τη ζημιά που υπέστη η ηρτημένη εσοδεία του ελαιόκαρπου της ομώνυμης ποικιλίας τον Ιούλιο του 2019. Ο Πρόεδρος τόνισε πως η ζημιά που προκλήθηκε τη φετινή περίοδο στην παραγωγή θα έχει αντίκτυπο και στη νέα εσοδεία 2020/21, καθώς εάν δεν αποζημιωθούν έγκαιρα οι παραγωγοί υπάρχει κίνδυνος η προσεχής εσοδεία να είναι υποβαθμισμένη ποιοτικά, κυρίως λόγω ανέχειας αυτών να εφαρμόσουν τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες.

 

Τέλος, όλοι οι εκπρόσωποι ενημερώθηκαν για τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1308/2013 που διέπει τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις (Δ.Ο.), καθώς και τη συμμετοχή της ΔΟΕΠΕΛ μαζί με Δ.Ο. άλλων προϊόντων στη διαμόρφωση κοινών θέσεων για τα κριτήρια αναγνώρισης και λειτουργίας των Δ.Ο. σε εθνικό επίπεδο, οι οποίες και εστάλησαν στο ΥπΑΑΤ προκειμένου να διαμορφωθεί νέα Υ.Α. που να καθορίζει τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται. Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος, επίκειται σχετική Υ.Α., μετά την υποβολή της οποίας η ΔΟΕΠΕΛ θα καταθέσει φάκελο στο ΥπΑΑΤ για την αναγνώρισή της ως Εθνική.

 

Στο ίδιο θέμα κινήθηκε και η ομιλία του Υπουργού κ. Μ. Βορίδη, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή τους προς τις Δ.Ο. παρακινώντας τες, ωστόσο, για εντατική δουλειά πάνω στη διαμόρφωση στρατηγικής για το εκάστοτε προϊόν, ενώ παρότρυνε τους συνεταιρισμούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας να συντάξουν και να υποβάλλουν επαρκώς μελετημένα και αξιόπιστα σχέδια βιωσιμότητας. Τέλος, έκανε λόγο και για σχέδιο διαμόρφωσης τράπεζας γονιδιωμάτων προκειμένου να γίνεται έλεγχος νοθειών και ελληνοποιήσεων. 

 

Τέλος οι παρευρισκόμενοι στη Συνέλευση ενημερώθηκαν και για τη Δράση του Κέντρου για την Ποιότητα της Ελιάς στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, μιας πρωτοπόρας, για τον ελληνικό χώρο, κίνησης πάνω στον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς, ενώ έλυσαν απορίες τους σχετικά με την κίνηση αυτή από τον εκπρόσωπο του Κέντρου.

 

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την Γενική Συνέλευση.

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 

Συνάντηση εκπροσώπων ΔΟΕΠΕΛ με τον κ. Παναγιώτη Δουφεξή, (Διευθυντή Γραφείου Υπουργού Εργασίας).

 

 

Βασικό θέμα της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019,με αφορμή την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου, ήταν το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους εργάτες γης. Ο κ. Δουφεξής ενημερώθηκε για την αδυναμία υποβολής του χειρόγραφου πίνακα στην Επιθεώρηση Εργασίας με την καταγραφή των εργατών γης, πριν από την έναρξη της συγκομιδής ή της οποιαδήποτε εργασίας, καθώς οι παράγοντες που μεταβάλλουν τη δυνατότητα είναι πολλοί (καιρικές συνθήκες, αδυναμία εξεύρεσης προσωπικού ακόμη και μία ώρα πριν από την έναρξη της εργασίας, κλπ).

Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος καταγραφής των εργατών γης στο σύστημα του Υπουργείου, αν θέλουμε να διασφαλίσουμε και τις δύο πλευρές.

Ιδιαίτερα εκ μέρους της ΔΟΕΠΕΛ, τονίστηκε ότι όλοι οι Παραγωγοί δεν έχουν καμία αντίρρηση στην ασφάλιση των εργατών γης και στην πληρωμή του Εργοσήμου. Από την άλλη όμως, πρέπει η Κυβέρνηση να δώσει όλες τις δυνατότητες, για να γίνει εφικτή η συλλογή των καρπών.

Επίσης με αφορμή τα ανωτέρω, συζητήθηκε το άρθρο 56 του υπό διαβούλευση πολυνομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο, τα εργόσημα θα πρέπει να αναρτώνται στο ΠΣ Εργάνη, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο αυτό είναι εφικτό να γίνει, κυρίως όμως τι θα προσφέρει στον έλεγχο της ασφάλισης.

Η καταγραφή των εργοσήμων στο ΠΣ Εργάνη απολογιστικά, δηλαδή με το πέρας των εργασιών, είναι μία σκέψη η οποία απαλλάσσει μεν τους παραγωγούς από την υποχρέωση υποβολής του χειρόγραφου πίνακα, αλλά από μόνη της δεν βοηθά ιδιαίτερα. Ενώ σε συνδυασμό με την δυνατότητα να αγοράζει προκαταβολικά ο παραγωγός, ένα εργόσημο συνολικής αξίας στο όνομα του και να πληρώνει τον εργάτη στο τέλος της μέρας με κουπόνι, χρήζει ουσιαστικής εφαρμογής, γιατί με τον τρόπο αυτό ελέγχεται και ο παραγωγός (ότι έβαλε τα εργόσημα σε όσους εργάστηκαν) και ο εργάτης (που θα πληρωθεί αμέσως μετά το πέρας της εργασίας).

Ο κ. Δουφεξής δεσμεύθηκε ότι πριν τη σύνταξη της εφαρμοστικής διάταξης, θα συγκαλέσει στο Υπουργείο συνάντηση, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες του τρόπου εφαρμογής της, λαμβάνοντας υπόψη και τα ιδιαίτερα προβλήματα που υπάρχουν στην απασχόληση των εργατών γης. Συμφώνησε δε, ότι είναι απαραίτητη αυτή η συνεργασία προκειμένου να υπάρχει άμεση επαφή με τα προβλήματα που δημιουργούνται στην πράξη.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, ο Πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ κ. Γ.Ντούτσιας, ο Ταμίας κ. Ν.Φραγκούλης, εκπρόσωποι και οι Σύμβουλοι της Οργάνωσης κ.κ. Γ. Παπαδημητρίου, Φοροτεχνικός και Κ. Νιφορόπουλος Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής [Γεν. Γραμματέας και Πρόεδρος αντίστοιχα, του ΓΕ.Ο.Φ.ΙΝ. (Γεωργικό Οικονομικό Φορολογικό Ινστιτούτο)

Σάββατο, 11 Μαίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 

“Επιτραπέζια Ελιά. Βήματα Συγχρονισμού στην Αλυσίδα Υπεραξίας”

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ημερίδας της ΔΟΕΠΕΛ, υπό την Αιγίδα του Δήμου Στυλίδας στο Κτίριο Ο.Σ.Κ. στο Πάρκο του Λαού στη Στυλίδα, το Σάββατο 11.05.2019. Την Ημερίδα άνοιξε ο Πρόεδρος του Α.Ε.Σ Στυλίδας, κ. Γιώργος Πλιάτσικας καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες. Ακολούθως, ο Πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ, Δρ. Γιώργος Ντούτσιας αφού καλωσόρισε με τη σειρά του τους παρευρισκόμενους, παρουσίασε σε αδρές γραμμές τον κλάδο των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών, το πρώτο εξαγωγικό προϊόν της χώρας σήμερα. Τον λόγο πήραν στη συνέχεια οι προγραμματισμένοι ομιλητές της Ημερίδας: • Γιάννης Ζαρμπούτης, Γεωπόνος M.Sc. της ΔΑΟΚ Φθιώτιδας, που μίλησε για την υφιστάμενη κατάσταση του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς στην Π.Ε. Φθιώτιδας (παραγωγή, μεταποίηση, διάθεση του προϊόντος στις εγχώριες και διεθνείς αγορές), τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και προτάσεις αντιμετώπισής τους. • Αντώνης Παρασκευόπουλος, Γεωπόνος και Διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας που αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που προκαλεί το γλοιοσπόριο τόσο στο ελαιόδεντρο, όσο και στα κύρια προϊόντα του, με νέα στοιχεία και εξελίξεις στο πεδίο έρευνας και φυτοπροστασίας για την αντιμετώπιση του. • Γιώργος Κορίννης, Τεχνολόγος Γεωπόνος Φυτικής Παραγωγής που αναφέρθηκε στα επιτρεπόμενα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στην ελαιοκαλλιέργεια, τονίζοντας την σημασία της ορθολογικής χρήσης τους. • Δημήτρης Σέρβης από την Τεχνική Ανάπτυξη – Υποστήριξη Προϊόντων Φυτοπροστασίας της εταιρείας BASF Ελλάς ΑΒΕΕ, που παρουσίασε το σύγχρονο πρόγραμμα φυτοπροστασίας της BASF στην ελαιοκομία. • Ο Πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ μίλησε για τον βιολογικό κύκλο της ζύμωσης στην παρασκευή των φυσικών εμπορικών τύπων του προϊόντος και τη σημασία της στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος ενώ παράλληλα τόνισε ότι, η δομή της μετασυλλεκτικής διαδικασίας αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση της δομής αυτής. Εξέφρασε επίσης την άποψη του ο: • κ. Νέλος Γεωργούδης, Πρόεδρος ΠΕΜΕΤΕ & Αντιπρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ που τόνισε την ανάγκη ύπαρξης σταθερής πορείας στην ποιότητα, την ασφάλεια, το κόστος παραγωγής και την τιμή του προϊόντος της επιτραπέζιας ελιάς και τη σημασία της ποιοτικής υπεροχής και της ασφάλειας του προϊόντος στις διεθνείς αγορές. Ακολούθησαν ερωτήσεις των παρευρισκομένων προς τους ομιλητές και πραγματοποιήθηκε εκτενής και ουσιαστική συζήτηση για τα θέματα που παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα. 

Αθήνα, 3 Απριλίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 

“Επιτραπέζια Ελιά. Βήματα Συγχρονισμού στην Αλυσίδα Υπεραξίας”

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ημερίδας της ΔΟΕΠΕΛ,  υπό την Αιγίδα του Επιμελητηρίου Λακωνίας, σε αίθουσα του Επιμελητήριου στο Γύθειο, το Σάββατο 30.03.2019.

Την Ημερίδα άνοιξε ο Πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ, Δρ. Γιώργος Ντούτσιαςκαλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες και παρουσιάζοντας σε αδρές γραμμές τον κλάδο των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών, το πρώτο εξαγωγικό προϊόν της χώρας σήμερα.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους:

  • Σταύρο Αραχωβίτη, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  • Ηλία Στρατηγάκο, Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου
  • Αδαμαντία Τζανετέα, Αντιπεριφερειάρχη Ν. Λακωνίας

Τον λόγο πήραν στη συνέχεια οι προγραμματισμένοι ομιλητές της Ημερίδας:

  • Μιχάλης Θεοφιλάκος, Προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ΔΑΟΚ Λακωνίας που παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση του Λακωνικού Ελαιώνατης Επιτραπέζιας Ποικιλίας Καλαμών.
  • Αντώνης Παρασκευόπουλος, Γεωπόνος και Διευθυντής της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας που αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που προκαλεί το γλοιοσπόριοτόσο στα ελαιόδεντρο, όσο και στα κύρια προϊόντα του, με νέα στοιχεία και εξελίξειςστο πεδίο έρευνας και φυτοπροστασίας για την αντιμετώπιση του.
  • Ηλίας Βουδούρης, ως παραγωγός επιτραπέζιας ποικιλίας ελιάς τόνισε τη σημασία ύπαρξης ποιότητας στο προϊόν, καθώς και τη σημασία επαρκούς ενημέρωσης των ελαιοπαραγωγών από γεωπόνους σχετικά με την ορθολογική χρήση φυτοπροστατευτικών στην ελαιοκαλλιέργεια.
  • Δημήτρης Σέρβηςαπό την Τεχνική Ανάπτυξη – Υποστήριξη Προϊόντων Φυτοπροστασίας της εταιρείας BASF Ελλάς ΑΒΕΕ, που παρουσίασε το σύγχρονο πρόγραμμα φυτοπροστασίαςτης BASF στην ελαιοκομία.
  • Γιώργος Κορίννης, Τεχνολόγος Γεωπόνος Φυτικής Παραγωγής που αναφέρθηκε στα επιτρεπόμενα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στην ελαιοκαλλιέργεια, τονίζοντας την σημασία της ορθολογικής χρήσηςτους.
  • Ο Πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛμίλησε για τον βιολογικό κύκλο της ζύμωσης στην παρασκευή των φυσικών εμπορικών τύπων του προϊόντος και τη σημασία της στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντοςενώ παράλληλα τόνισε ότι, η δομή της μετασυλλεκτικής διαδικασίαςαποτελεί σημαντικό πρόβλημα και είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση της δομής αυτής.

Εξέφρασαν τις απόψεις τους οι κ.κ.

  • Νέλος Γεωργούδης, Πρόεδρος ΠΕΜΕΤΕ & Αντιπρόεδρος ΔΟΕΠΕΛ που τόνισε την ανάγκη της διασφάλισης της ποιότητας του ελαιόκαρπου απο τον παραγωγό και την σημασία της ποιοτικής υπεροχής και της ασφάλειας του προϊόντος στις διεθνείς αγορές.
  • Βασίλης Γούναρης, Διευθύνων Σύμβουλος της BASF ο οποίος τόνισε ότι η Basf θα τρέξει αποδεικτικούς αγρούς, προσαρμόζοντας τα προγράμματα ψεκασμών με τα προϊόντα της στις διάφορες ελαιοκομικές περιοχές της χώρας, με στόχονα εξασφαλίσουν ασφαλή αλλά και ποιοτικά προϊόντα (ελιά και ελαιόλαδο) για τους παραγωγούς. Οι αγροί θα γίνουν επισκέψιμοι γιατους γεωπόνους και ελαιοπαραγωγούς, με σκοπό τη διάδοση της αποτελεσματικής  φυτοπροστασίας. Η εταιρεία έχει την λύση για το γλοιοσπόριομε το Insignia και παράλληλα προετοιμάζει πρόταση για την βελτίωση των δολωματικών ψεκασμών που είναι φιλικοί στο περιβάλλον.
  • Δημήτρης Πετροπουλάκης, Γεωπόνος και Βιοκαλλιεργητής, που επεσήμανε τη δυσκολία αντιμετώπισης του γλοιοσπορίου στη βιολογική καλλιέργειακαι τόνισε τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τουπαθογόνου βακτηρίου Xylella fastidiosaστη χώρα μας, καθώς και την ανάγκη εφαρμογής προληπτικών μέτρων που αφορούν στην ύπαρξη δέντρων «αντικαταστατών»σε περίπτωση προσβολής ελαιόδεντρων.

Αθήνα, 11 Μαΐου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς

αναλαμβάνει τα ηνία της εξωστρέφειας του ιστορικού ελληνικού

προϊόντος

Στόχος η δυναμική προάσπιση των συμφερόντων ενός από τους πλέον εξωστρεφείς κλάδους του πρωτογενούς τομέα, με το 85% της εγχώριας παράγωγης να εξάγεται σε περισσότερες από 100 χώρες, προσαυξάνοντας το ΑΕΠ κατά €450 εκατ. ετησίως

—————————————————————————————————————————

Ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς, ένας από τους ισχυρότερους κλάδους της εξαγωγικής οικονομίας στην Ελλάδα σήμερα, ενισχύει την εκπροσώπησή του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με τη δημιουργία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς.

Τον ρόλο, τους σκοπούς, τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες του νέου φορέα παρουσίασε σήμερα στους εκπροσώπους του Τύπου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕΠΕΛ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Δρ. Γεώργιο Ντούτσια και συμμετέχοντες τους κ.κ. Κωνσταντίνο Κοντίνο (Γ.Γ. ΔΟΕΠΕΛ), Νέλο Γεωργούδη (Πρόεδρο ΠΕΜΕΤΕ, Αντιπρόεδρο ΔΟΕΠΕΛ), Νίκο Φραγκούλη (Ταμία ΔΟΕΠΕΛ), Κλέαρχο Σαραντίδη (Μέλος ΔΣ) και Θωμά Κουτσουπιά (Μέλος ΔΣ).

Ο εθνικός φορέας με διευρυμένες αρμοδιότητες που εκπροσωπεί αποτελεσματικά τον κλάδο αποτελούσε όραμα ετών για τους απασχολούμενους ελαιοπαραγωγούς και επιχειρήσεις της επιτραπέζιας ελιάς, ενώ η δημιουργία του προβλέπεται να αποτελέσει εφαλτήριο για:

  • Την ισχυροποίηση της θέσης της επιτραπέζιας ελιάς στις διεθνείς αγορές
  • Τον καλύτερο συντονισμό και προάσπιση των συμφερόντων των φορέων και επιχειρήσεων που απασχολούνται σε όλο το φάσμα της παραγωγής, τυποποίησης και εξαγωγής του προϊόντος
  • Την αναβάθμιση της εικόνας της επιτραπέζιας ελιάς στο εξωτερικό και το εσωτερικό

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς:

  • Εξάγει το85% της εγχώριας παραγωγής στις διεθνείς αγορές
  • Αποτελεί την 2η εξαγωγική χώρα παγκοσμίως
  • Αθροίζει περισσότερους από 000 ελαιοπαραγωγούςκαι αντιστοίχως περισσότερες από 100 επιχειρήσεις
  • Έχει τζίρο €450 εκατ.

Στην Οργάνωση που έχει ήδη υποβάλει τον φάκελο αναγνώρισής της ως Εθνική από το ΥπΑΑΤ, την εποπτεύουσα αρχή, συμμετέχουν τόσο ο τομέας της παραγωγής με ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, όσο και η μεταποίηση η οποία συμπεριλαμβάνει τις οργανωμένες μονάδες της επεξεργασίας, μεταποίησης, τυποποίησης, συσκευασίας και εμπορίας του έτοιμου προϊόντος.

Στις βασικές προτεραιότητες της ΔΟΕΠΕΛ εντάσσεται η ανταπόκριση στις διεθνείς προκλήσεις και τον ανταγωνισμό με ενδυνάμωση της θέσης της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς και όχημα τη φυσικότητα, η αξιοποίηση του ελληνικού σήματος, η διασύνδεση με τον τουρισμό και την εστίαση, αλλά και η καλλιέργεια σχέσεων με τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.

Όπως τόνισε σχετικά ο Πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ Δρ. Γιώργος Ντούτσιας: “Δραστηριοποιούμαστε σε έναν κλάδο που κάνει τη χώρα μας υπερήφανη στον κόσμο. Όσοι ασχολούμαστε με την επιτραπέζια ελιά, από τους παραγωγούς μέχρι τους συνεταιρισμούς και τις επιχειρήσεις είχαμε ένα κοινό όραμα: να τοποθετήσουμε το προϊόν μας στη θέση που του αξίζει και να εργαστούμε προς μια κοινή κατεύθυνση: την ισχυροποίηση της θέσης ενός προϊόντος που δικαίως θεωρείται ως ο εθνικός μας θησαυρός”.

————————————————————————————————————————-

Σχετικά με τη ΔΟΕΠΕΛ

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) συστάθηκε στις 05/05/2015, ανταποκρινόμενη στην επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός εξειδικευμένου θεσμικού φορέα για τις επιτραπέζιες ελιές που θα διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και θα συσπειρώσει τους απασχολούμενους στον κλάδο.

Στην Οργάνωση συμμετέχει ο πρωτογενής τομέας με ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς και ο δευτερογενής και τριτογενής τομέας του κλάδου που διαθέτει τις οργανωμένες μονάδες της επεξεργασίας, μεταποίησης, τυποποίησης, συσκευασίας και εμπορίας, κυρίως εξαγωγής, του έτοιμου προϊόντος.

Σκοπός είναι η αποτελεσματική και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση του κλάδου για την προάσπιση των συμφερόντων ενός στρατηγικού για την εθνική οικονομία, εξαγωγικού προϊόντος και την ισχυροποίηση της θέσης του στις διεθνείς αγορές.

H Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ.) αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σύμφωνα με την κοινοτική Νομοθεσία και τις κείμενες διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

Περισσότερες πληροφορίες: T: 210 5222.245, F: 210 5222.243

W: www.doepel.gr, M: info@doepel.gr,